מהי תביעת לשון הרע
במדינת ישראל קיים חוק חופש הביטוי. חוק זה למעשה מעניק לכל אזרח לומר את אשר על ליבו, וכך להתבטא בחופשיות בנוגע לדעותיו ועמדותיו. אך יחד עם זאת, על האדם לומר דברים ולהתבטא באופן מושכל, כך שדבריו לא ישמיצו או יכפישו את שמו הטוב של אדם אחר. מכיוון שקיים חוק יסוד בסיסי לכל אדם הנוגע לשמירה על כבודו, כך שאמירת דברים מכפישים על אדם אחר עלולים להוות פגיעה קשה בשמו ובמוניטין שלו.
אדם שמכפיש אדם אחר באמצעות אמירות ציבוריות או הפצת מידע מבזה ופוגעני עובר על חוק איסור לשון הרע. העובר על חוק זה עלול להימצא בתביעה אזרחית של דיני נזיקין, ולעיתים אפילו להיות מואשם בעבירה פלילית.
גורמים לתביעת לשון הרע
מכיוון שקיימת ניגודיות בין חוק חופש הביטוי לחוק איסור לשון הרע, מקרים של תביעה כנגד אמירת לשון הרע תלויה במספר גורמים שונים אותם בוחן בית המשפט:
- סוג האמירה – לשון הרע הינו אמירה פוגענית כלשהי על אדם אחר. אמירה זו יכולה להיות אמירה עובדתית, אמירה אובייקטיבית שנבחנה ביסודיות ואפילו אמירה שהיא דעה אישית של אדם אחר והופצה כחלק מעניין חופש הביטוי.
- חומרת הנזק – בית המשפט בוחן את עניין הנזק שנגרם לאדם ששמו הוכפש בפומבי. לאחר בחינת סוג האמירה, יש צורך לבחון האם אותה אמירת לשון הרע למעשה גרמה נזק לאדם האחר, מהי חומרת הנזק והאם מדובר על נזק מקיף שקשה לתקן או דווקא נזק משני מזערי.
- נסיבות המקרה – יש צורך גם לבחון את הסיבות שהביאו את אדם המכפיש לאמירת לשון הרע נגד אדם אחר. האם לאחר פרסום אותן אמירות הוא הביע התנצלות פומבית וחזר בו, או שמא ההכפשה הינה מתמשכת לאורך זמן, האם לשון הרע בעבודה נאמר לצורך מניעים עסקיים אסורים ועוד.
תביעת לשון הרע בליווי עורך דין
מכיוון שנושא לשון הרע הינו מורכב ועוסק בחוק חופש הביטוי מצד אחד, ומן הצד השני בחוק איסור הפצת לשון הרע – מומלץ להתייעץ עם עורך דין לשון הרע מומחה בתחום לפני הגשת תביעה במקרה הצורך. עורך הדין ייבחן את כדאיות הגשת התביעה, והאם קיים בסיס טוב להגשת התביעה בתחום זה.