ביטול חוזה: כך תעשו את זה נכון
כיצד ניתן לבטל חוזה, האם יש חובה לתת התראה בטרם ביטולו, ומה ההשלכות הצפויות בעקבות כך?
לפני שניגשים לנושא, חשוב לדעת כי לפי המשפט הישראלי הסכם יכול להיכתב, להיאמר בעל פה או להיחתם בכל דרך אחרת שנקבעה ומותרת בדין. מקרה של ביטול חוזה משפטי הוא מקרה מורכב מבחינה משפטית שכולל לעיתים סיכונים כספיים ומשפטיים.
מתי ניתן לבטל חוזה?
ישנן מספר סיבות נפוצות לביטול חוזים (בהתאם להוראות הפסיקה):
- ביטול הסכם שאינו חוקי – הסכמים וחוזים שאינם תואמים תקנות ציבור או שאינם חוקיים, שאינם מוסריים, שאינם בעלי הכשר משפטי ועוד.
- ביטול חוזה על פי סעיפים בחוזה – ישנם חוזים שבהם סעיפים המאפשרים את ביטולו של החוזה, כמו לדוגמא הפרה מהותית בהסכם שמאפשרת את ביטולו של החוזה.
- ביטול חוזה בעקבות פגם בכריתת החוזה – במצב זה נכרת חוזה, אך באופן שיש בו פגם שממנו הצדקה לביטולו, כגון חוזה שנעשה לצורך מראית עין בלבד.
- ביטול חוזה בעקבות הפרת הסכם – מי שנפגע מהפרת הסכם יוכל לבטלו, בין אם הייתה זו הפרה רגילה ובין אם הייתה הפרה יסודית, בהתאם להוראות הדין.
מה נחשב כהפרה יסודית של החוזה?
לפי חוק החוזים, מוגדרת הפרה יסודית כמצב בו ניתן להניח לגביו שאדם סביר לא היה חותם על אותו חוזה, אם היה צופה מראש את תוצאות ההפרה, או הפרה שלפי ההסכם נחשבת יסודית.
האם יש חובה לתת לצד השני ארכה לפני ביטולו של החוזה?
יש להקדים ולומר כי מומלץ מאוד לקבל ייעוץ מעורך דין לפני החלטה וכזה נושא. על פי החוק אם אחד מהצדדים ביצע הפרה בחוזה שאינה יסודית ניתן לבטל את החוזה רק לאחר מתן ארכה לצד המפר בכדי שיוכל לחזור ולקיים את הנאמר בחוזה בפרק זמן סביר.
מהן ההשלכות?
צד שמבטל חוזה שלא כדין חשוף לתביעה. ישנם חוזים בהם הצדדים קבעו התניות מסוימות במצב של ביטול החוזה. כדי לבחון היטב את הסוגיה חשוב להתייעץ עם עו"ד לאכיפת חוזה מומחה בתחום זה.