הסכם שיתוף במקרקעין:

שותפות במקרקעין היא למעשה ריבוי בעלים על קרקע אחת. מצב זה נגרם בד"כ כתוצאה של ירושה, העברה בנסיבות אחרות או במצבים של רכישה משותפת מטעמים כלכליים.

שותפות במקרקעין מוסדרת בחוק המקרקעין בסעיפים 27-36. סעיפים אלו הם ברובם דיספוזיטיביים, כלומר ניתן להתנות עליהם ע"י קביעת הסכם ספציפי חלופי אשר ינוסח ויותאם עפ"י רצונם והלך רוחם של הצדדים. כיוון שהוראות חוק אלו מהוות מעין "ברירת מחדל" הן מינימליות ומתייחסות רק לחלקים מועטים. על מנת ליצור שותפות נעימה וארוכת טווח ישנם עוד שלל העניינים משמעותיים שכדאי להסדיר כבר בתחילת הדרך, זאת מכיוון שבשלב זה הנכונות להגיע להסכמה היא גבוהה וישנה הדדיות ושיתוף פעולה.

 

למה צריך הסכם שיתוף במקרקעין?

הסכם השיתוף נועד להסדיר את מעמדו של כל אחד מהבעלים המשותפים למקרקעין גם בעניינים שאליהם אין כל התייחסות בחוק. ההסכם מגדיר את חלוקת הקרקע, את החובות והזכויות של כל אחד מהשותפים ביחס לנכס, את אופי השימוש בו ואת אופי הפירוק או היציאה מהשותפות במידת הצורך. על מנת ליצור הסכם מסודר ואפקטיבי מומלץ להיעזר בעורך דין מקרקעין, כיוון  שמתוך ההיכרות והניסיון שלו בתחום הוא יידע על איזה סוגיות מומלץ לשים דגש כדי להימנע ממצבים מורכבים או ממתיחות. בנוסף, עו"ד טוב יידע להתייחס גם לעניינים הייחודיים שבהם יש לדון דווקא בהתאם לנסיבות השותפות ולצדדים הספציפיים בהסכם.

הימנעות מחתימה על הסכם כזה אינה מומלצת. גם כאשר בין כל השותפים מתקיימים יחסים טובים, אף במידה שהם בני משפחה, אנו ממליצים לנסח הסכם שיתוף ולרשום אותו בטאבו מכיוון שאף פעם לא ניתן לדעת מה יילד יום ולעיתים יכולים לחול שינויים שישפיעו על ההתנהלות ועל העתיד המשותף בנכס. חתימה מסודרת על הסכם מקיף ובהיר יכולה למנוע סכסוכים, מחלוקות ואי-הבנות עתידיות ובכך להקל על הצדדים ולחסוך עוגמת נפש רבה.

 

כיצד מסדירים את הסכם השיתוף?

 ניתן לנסח הסכם ולא לרשום אותו באופן מסודר. במצב כזה ההסכם יחייב רק את הצדדים הנוגעים לו בדומה להסכם חוזי רגיל.  עפ"י חוק ניתן לרשום את ההסכם באופן רשמי בטאבו ובדרך זו הוא מקבל מעמד חוקי ותוקף מחייב כלפי כולי עלמא (צדדים שלישיים). לשם כך יש להגיש בקשה לרישום ההסכם ברשות לרישום והסדר זכויות ומקרקעין. בעת המרשם יש להגיש את נוסח ההסכם, להציג חתימות המלמדות על הסכמתם של כל הבעלים, את תשריט הקרקע שנחתם ע"י מודד מוסמך ועוד טפסי מס שונים. מסמכים אלו נועדו להמחיש ולחדד את החלוקה ואת התנאים שעליהם מדובר בהסכם. מרגע שההסכם נרשם הוא הופך לפומבי ותקף גם כלפי צדדים שלישיים.

 

צרו קשר עם שלמה לוי – משרד עורכי דין ונוטריון.

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
עורך דין לרשלנות רפואית
כל מי שחווה רשלנות רפואית בזמן הריון, לידה, אבחון סרטן, ניתוח פלסטי או בכל תחום אחר, חייב לגשת למשרדו...
קרא עוד »
מרץ 12, 2020
3 סיבות לקיים הסכם ממון
אם אתם נמצאים בשלב הזה בחיים שבו כל החברים שלכם מתחתנים בכל שני וחמישי, ברור מדוע גם אתם, כמו אחרים,...
קרא עוד »
פבר 22, 2019
טוען רבני או עורך דין – מה עדיף?
בתחום עריכת דין ניתן למצוא שני אנשי מקצוע שמייצגים את הצדדים ואת האינטרסים שלהם. האחד מוכר בשם טוען...
קרא עוד »
ינו 09, 2022